Polat Alemdarın Sonumu Geliyor...

Posted by edacikk | Posted in , , , , | Posted on 07:11

0

Polat Alemdar'ın sonu mu geliyor?

15 Ocak 2003’te ilk bölümü yayınlandığında Kurtlar Vadisi, “Bu bir mafya dizisidir” sloganıyla hayatımıza girdi. “Vadi”, uzun bir süre mafyayı anlattı. Ali estetik oldu, Polat Alemdar’a dönüştü. Gerçekte dizinin yapımcısı Raci Şaşmaz, yerini kardeşi Necati Şaşmaz’a bıraktı. Yani Ali artık Polat’tı.

Raci Şaşmaz ise artık görünmeyen kahramandı. Rollerin kaderi ona bağlıydı. Kimin ölüp, kimin yaşayacağına o karar verdi. Ve de en önemlisi Kurtlar Vadisi senaryosunu da, Türkiye’nin gündemine paralel yürütmeyi tercih etti.

Türkiye’de ne konuşuluyorsa, Kurtlar Vadisi senaristleri bundan beslendi. Kurtlar Vadisi “gerçek soslu” bir hayal dünyasının anlatımına dönüştü iyice. 2001 krizinde Başbakanlık’a bir vatandaşın yazar kasa atarak yaptığı protesto eylemi bile Kurtlar Vadisi’nde gerçek görüntülerle yerini aldı. Her ne kadar diziyi yapanlar “bu dizi bir hayal ürünüdür” dese de, izleyici ve “vadi fanatikleri” hiç de hayal gibi bakmadılar bu işe.

Dizi yayınlandığı 5.5 yıldan bu yana hayatımıza yeni bir olguyu soktu. O da “şifre kırıcılık.” Dizideki kahramanların gerçek hayattaki karşılıklarının kim olduğu üzerine eli kalem tutan vatandaş internette, gazeteciler de medyada “decoder” misyonu yüklendi, “komplo çözmek” hiç olmadığı kadar popüler oldu. Artık herkes adeta Jerry Fletcher’dı. Komplo teorisi filminde bir taksi şoförünün dünyayı kurtaran adama dönüştüğü gibi, Türkiye’de de fanatik bir Kurtlar vadisi kitlesi, olan biten her şeyi, Kurtlar Vadisi pratiğiyle yorumlama gibi bir garip alışkanlık sahibi de oldu.

Kurtlar Vadisi senaristleri de yarattıkları bu popüler dalgayı iyi yorumlama ve dizinin ömrünü daha da uzatma konusunda pragmatik yollar denemekten geri durmadılar. Diziyle Türk milleti derin devleti, mafyayı, komployu “kurşun işlemez” Polat Alemdar’la “okumaya”, “çözmeye” alıştı.

Polat Alemdar onlarca adam öldürmesine rağmen mahkemeden elini kolunu sallayarak çıkan süper kahramandı. Hukuk üstüydü, devletin “asıl sahibiydi.” Ergenekon davasına kadar Polat Alemdar “derin devletin” has adamıydı, belki de 1 numaraydı. Hep bu gözle bakıldı. Ama Ergenekon bu noktada işleri karıştırdı. Polat Alemdar Ergenekon yüzünden açığa düştü!

Mafyayı, derin devleti meşrulaştıran, sosyolojik analizlere kuramsal katkıda bulunan, mafyanın kendi arasında çatışmaya neden olan, Türk gizli servisinin istihbarat raporlarına bile geçen Kurtlar Vadisi şimdi hiç de matah bir şey olmadığı aşikar derin devlet propagandasından nasıl sıyrılacak? İşte yeni sezonun ilk bölümü aslında bu kafa karışıklığının da işaretlerini taşıyor. Bilinmeyeni “senaryo” aracılığıyla bilinen kılmak için yapılan hayal ürünü hareketler, gerçek hayatta Türk hukuku ve polisinin karanlık ilişkilerin açığa çıkarılması için çaba harcadığı Ergenekon davasıyla başka bir “hal” aldı. Artık Savcı Zekeriya Öz vardı. “Karanlıklarla mücadele kahramanlığı” misyonu, devletin savcısı olan, derin devletin izini süren Zekeriya Öz’e aitti.

İşte bu noktada Ergenekon davası Kurtlar Vadisi’nin kaderini değiştirecek bir gelişme oldu. Ergenekon’un kilit ismi Veli Küçük vadide İskender Büyük olarak karşımızda. Hele bu sezonun ilk bölümünde bu detayın altı iyice çizildi. Kim olduğu bilinmeyen İskender Büyük meğer devlete bir asker olarak görevler yapmış, üstün hizmet madalyaları almış bir askerdi! Gerçekle hayalin yine harmanlandığı bir tartışma alanına daha çekildik yeni sezonla. Kurtlar Vadisi yapımcıları kimi zaman senaryo işini öyle bir hale getirdi ki, Ergenekon davasını bile önceden gören, bilen bir diziye dönüştü. Ergenekon davasının kahramanı savcı Zekeriya Öz’ün iyi bir Polat Alemdar izleyicisi olduğu bile akıllara gelmedi değil.

Şimdi Polat Alemdar 5.5. yıldır derin devletin karanlık yollarında ölüme beraber gittiği en yakın adamlarını kaybetti. Öldüler. Memati girdiği uyuşturucu tedavisinden hala çıkamadı. Kontrol dışı hareketlerle Polat Alemdar’a zarar vermeye devam ediyor. Abdülhey ise yeni bir kurtarıcı misyon yükleniyor. O da derin devletin yetiştirdiği, Polat’ın en mutemet adamı. Dizide İskender Büyük yıkılmaz bir güç olarak karşımızda. Şifre çözmeye meraklı izleyici onu çoktan Veli Küçük olarak takip etmeye koşullandı bir kere. Ergenekon’un bir numarası hala aranırken, Kurtlar Vadisi çoktan hükmünü verdi. 1 numara İskender Büyük yani Veli Küçük.

Şimdi dizi Polat’ın Büyük’ün elinden nasıl kurtulacağına kilitlenmiş durumda. Yeni sezonun ilk bölümünün final sahnesi Polat Alemdar’ı yine “süper kahraman” olarak göreceğimizin habercisiydi. Lost’vari flashback’lerle süslenen dizide şimdi Kurtlar Vadisi senaristleri asıl şunu düşünmeli: Mafyanın içinde mafyaya karşı, derin devletin içinde derin devlete karşı savaşıp en iyi muteber mafya ya da en düzgün derin devlet mesajları yüklü Polat Alemdar şimdi hangi misyonun adamı olacak? Neye karşı savaşacak? Kime hizmet edecek? “İhtiyarlar” diye ortaya atılmış Kırmızı Kitap’ın yani bu ülkenin “gizli anayasası”nı kozmik kasada saklayanlara kafa tutan Polat Alemdar şimdi “hangi devlet” hesabına iş görecek?

Ratinglerin zirvesinden inmeyen Kurtlar Vadisi’nin aslında en büyük rakibi Ergenekon davası? Polat Alemdar’ın misyonu da Ergenekon’la beraber çatırdamış durumda. Polat Alemdar’a yeni bir misyon aranıyor? Ergenekon Kurtlar Vadisi’nin kaderini belirleyeceğe benziyor. “Vadi” Ergenekon’un kaderini belirler mi bilinmez ama Polat Alemdar’ı neo-Ergenekoncu bir misyonla ekranlarda “süper kahraman” olarak karşımızda görürsek şaşırmayalım. Çünkü o yeniden yapılanma sürecine girdi bile. Ekibe, stratejiye o kadar çok ihtiyacı var ki!

İşte bu yüzden Polat Alemdar ya hukukun “şefkatli” kanatları altına girip, sade bir vatandaş olacak, ya da yeni bir Ergenekon örgütlenmesinin şefliğine soyunacak! Kısacası devletin en derinlerinde sular kabarık, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi. Polat’ı da bu yüzden aslında bekleyen en büyük tehlike, yeni bir Ergenekoncu yapılanmayla hangi “meselenin” adamı olacağı…

Comments (0)

Yorum Gönder